Botox

Botox är en behandling som ger dig ett naturligt resultat när behandlingen är väl utfört, du får ett ansikte som ser fräscht och utvilat ut.  Medlet har många användningsområden, du kan bland annat behandla argrynkan, kråksparkar runt ögonen samt pannan. Botox är mycket populär metod för att förebygga rynkor och fina linjer.

Botox och dess syskon i botulinum-familjen Azzalure, Vistabel, och Dysport är väl beprövade läkemedel som effektivt minskar vissa typer av rynkor, dock inte alla typer.

Då botox-preparaten arbetar genom att begränsa nervimpulser är det endast rynkor som orsakas av överaktivitet i muskulaturen som kan behandlas. Detta innebär att rynkor som orsakas av exempelvis slapphet i huden inte kan behandlas med läkemedlet. Rynkbehandling med botox är generellt ganska enkel och smärtfri. Behandlingen genomförs genom att ett antal utvalda små injektioner görs i musklerna strax under huden med en tunn nål. Behandlingen går relativt snabbt att utföra, smärtan är minimal. Resultaten av en botox behandling syns normalt sett fullt ut efter 7-14 dagar. Effekten av behandlingen kvarstår 3-5 månader.

Botox kan även användas i medicinsktsyfte vid ex behandling av  käkmuskulatur pga tandgnissling, svettning (hyperhidros), migrän mm.

Botox förebygger rynkor och fina linjer:
Botox behandlingar utförs generellt på redan befintliga rynkor och linjer, men ibland kan läkemedlet även användas i förebyggande syfte, det vill säga innan utveckling av rynkor och linjer på aktiva ansiktsmuskulatur som panna, argrynka samt runt ögonen mm.

De populäraste, klassiska och mest effektiva behandlingsområden med Botox är:
- Bekymmersrynkan (glabella) mellan ögonen.
- Horisontella pannrynkor.
- Kråksparkar/skrattrynkor i ögonens utkanter.

Utöver ovannämnda områden kan Botox även behandla kosmetiska behandlingar som:
- Läpplyft
- Rökrynkor/läpprynkor
- Ögonbrynslyft
- Neddgragna mungipor
- Näsrynkor
- Halsrynkor
- Hakan

Fördelar och nackdelar med Botox

Fördelar med Botox
+ Behandlingen gör inte särskilt ont.
+ Kort eller ingen direkt konvalescens.
+ När behandlingen är väl utförd får du ett naturligt resultat, ett ansikte som ser fräscht och utvilat ut.

Nackdelar med Botox
-Behandlingen är ej permanent utan måste utföras regelbundet. 
-Det finns viss risk för exempelvis ”hängande ögon” muskulatur. Besvären är dock ovanliga och övergående.
-Blåmärken och svullnad kan uppstå vid känsliga behandlingsområden.
-Beroende på utgångsläge kan flera behandlingar krävas innan önskad resultat uppnås.
-Behandlingen kan inte få bort djupa, markerade linjer. Dock kan vi få dessa linjer att "mjukna" av.

Inför en Botox behandling

Du träffar en av våra certifierade och legitimerad behandlare för en personlig konsultation där vi tillsammans går igenom dina önskemål. Därefter rekommenderar vi behandling/ar som är lämplig/a, vi anger fördelar samt risker med vardera behandlingen vi föreslår.  Vi går igenom din hälsostatus samt eventuell medicinering. Ett beslut fattas därefter. Du som klient har många gånger möjlighet att utföra behandling direkt efter konsultation i mån av tid  om du så önskar eller så bokas en ny tid.

När passar det inte att utföra en Botox behandling

- Om du är gravid eller ammande 
- Om du har feber eller sjkdomskänsla i kroppen
- Om du har någon muskel- eller nervsjukdom
- Om du är allergisk mot protein i komjölk eller mot botulinum toxin typ A
- Om det inte har gått minst 12 veckor sen din senate botoxbehandling

Efter din behandling med botox

Tillbaka till arbete

Du som kund kommer inte se slutresultatet av behandlingen omgående, resultatet kommer efter ca 7-14 dagar.  Du kan bli lite röd kring injektionsstället, oftast lägger sig ev svullnad eller rodnade inom ett par timmar. De flesta går tillbaka till arbetet direkt efter en botox behandling.

Eventuella blåmärken lägger sig inom ett par dagar

Att behandla vissa områden på ansiktet med botox kan innebära ”extra känsliga områden” varav tendenser att få blåmärken, detta kan vara bra att känna till som kund.
Det kan ta ett par dagar innan ett blåmärke försvinner, eventull rodnad/svullnad lägger sig normalt inom ett par minuter efter behandlingen.

Undvik andra behandlingar upp till 2 veckor

Undvik samtliga hudbehandlingar de kommande två veckorna efter en botox behandling, exempelvis bör du undvika laserbehandlingar, kemiska peels, microneedling. Du får inte heller gnugga/massera på det behandlade område på 48 tim.

Utsätt inte huden för extrem värme eller kyla

Undvik att utsätta huden för extrem värme i form av varmt bad/dusch, sola inte eller basta på 48 tim. Undvik träning de första 48 timmarna efter din behandling, allt som får din blodcirkulation att öka och som leder till värme/svettningar. 

Långvarigt men inte permanent resultat

Effekten är botox håller 3 månader och är inte permanent. För att bibehålla resultat bör du utföra upprepade behandlingar över tid. Är du ung och vill förebygga behöver du inte behandlas mer än 1-2 ggr/år. För äldre med djupa rynkor behövs behandling 2-3 gånger per år. Mycket beror på din nuvarande status och vilket resultat du är ute efter. Ny behandling med full dos kan se tidigast 12 veckor efter utförd behandling.